Behandelingen

Huidbehandelingen

Acnetherapie Huid- en Oedeemtherapie Doetinchem

Acnetherapie

Acne is een huidaandoening die verschillende oorzaken heeft.

Oorzaken:

 • Toegenomen talgproductie (Dit is de meest voorkomende oorzaak en wordt vaak gezien tijdens de puberteit)
 • Hyperkeratose (stoornis in het verhoorningsproces)
 • Bacteriën die van nature rondom de talgklier aanwezig zijn (Deze bacterie heet de propionibacterium acnes. Bijvoorbeeld veroorzaakt door pulken, krabben etcetera.)
 • ​Hormonale veranderingen

De behandeling die bij acne gegeven wordt bestaat uit een:

 • Oppervlakkige reiniging van de huid
 • ​Dieptereiniging van de huid  (door middel van bijvoorbeeld een salicylzuur, Jessner of TCA peeling.
 • Verwijderen van mee-eters en het aanprikken en uitdrukken van puistjes
 • Advies over hoe de huid het beste verzorgd kan worden.
Oedeemtherapie Doetinchem

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is de verzamelnaam voor manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie (zwachtelen) en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. Deze behandelingen worden toegepast bij lymfoedeem en lipoedeem en kunnen ook los van elkaar als therapie worden toegepast.

Lymfoedeem 
Lymfoedeem is een opeenhoping van vocht. Lymfoedeem kan ontstaan na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd door bijoorbeeld een operatie en/of bestraling van borst of prostaat, ook kan de patiënt pijnscheuten ervaren.

Veneus oedeem 
Veneus oedeem is een afvoerstoornis die veroorzaakt wordt door een afwijking in het aderlijke stelsel. Doordat het bloed onvoldoende afgevoerd wordt ontstaat er een vochtophoping. De kuitspieren zijn verantwoordelijk voor het omhoog pompen van het bloed in de benen.
In het geval van veneus oedeem sluiten de kleppen in de aderen niet goed en kan het bloed terug naar beneden stromen. De druk in de aderen en haarvaten neemt toe en zo worden de aderen verwijd. 

Lipoedeem
Lipoedeem is een vochtopeenhoping maar dan in combinatie met vet. Dit is een pijnlijke chronische ziekte waarbij de aanmaak van vetweefsel is verstoord en het lymfesysteem het lymfevocht onvoldoende afvoert. Dit veroorzaakt een onderhuidse opeenhoping van vet en vocht. Deze aandoening ontwikkelt zich meestal symmetrisch op de heupen, bovenbenen en knieën.

 • Manuele lymfedrainage
  Met manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek) oedeemgrepen of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het lymfevocht wordt afgevoerd. Hierdoor kan pijn afnemen en wondgenezing worden bevorderd.

   
 • Ambulante compressietherapie
  Met behulp van zwachtelmateriaal wordt het lymfevocht in het aangedane lichaamsdeel tot een minimum teruggebracht. Dit wordt meestal in combinatie met manuele lymfedrainage toegepast.

   
 • Therapeutisch elastische kousen
  Wanneer ledematen na het zwachtelen oedeemvrij zijn, zal er een therapeutisch elastische arm- of beenkous aangemeten worden. Dit is van belang om de armen of benen oedeemvrij te houden.
Littekenbehandeling huidtherapeut Doetinchem

Littekenbehandeling

Door verschillende oorzaken kan een huid verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Tevens kan een litteken pijn en jeuk veroorzaken. De huidtherapeut kan d.m.v. het masseren van het litteken de doorbloeding van het litteken verbeteren en de huid weer soepel maken.

Bij deze behandeling wordt het litteken met verschillende massagegrepen aangepakt. Dit zorgt voor de vermindering van de klachten.Soms kunnen littekens ook behandeld worden op een andere manier. 

 

Deze behandelingen kunnen ook als aanvulling op de littekenmassage toegepast worden.

 • kinesiotape
 • ​siliconenpleisters of -gel
 • ​drukpakkingen
 • chemische peeling
 • camouflagetherapie
Elektrisch ontharen Doetinchem huid- en oedeemtherapeut Doetinchem

Elektrisch ontharen

 

Elektrisch ontharen is een ontharingsmethode om storende haren definitief te verwijderen. 

Elektrisch ontharen is geschikt voor: relatief kleine oppervlakken zoals gezicht en hals, alle haarkleuren en haren die niet met IPL of Laserlicht verwijderd kunnen worden. 

 

 

Wat houdt de behandeling in?

De huidtherapeut laat een miniscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. De storende haren worden één voor één behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld moeten worden. Uiteindelijk zullen alle haren verdwenen zijn. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de grootte van het behaarde oppervlak.

Voor grotere oppervlakken zoals bijvoorbeeld oksels en bikinilijn wordt geadviseerd dit te behandelen door middel van Lasertherapie. Zie meer onder het kopje lasertherapie.

 

 


 

Camouflagetherapie Doetinchem, Huid- en Oedeemtherapie Doetinchem

Camouflagetherapie

Camouflage kan toegepast worden bij huidproblemen zoals: littekens, spataderen, wijnvlekken, getransplanteerde huid en donkere of lichte vlekjes.

Met behulp van speciale camouflagemiddelen kunnen deze aandoeningen minder opvallend worden gemaakt. De camouflagemiddelen zijn waterbestendig en geven dan ook de gehele dag een volledige dekking.

Samen met de huidtherapeut wordt de juiste kleur bepaald waarna deze besteld zal worden. Wanneer de producten binnen zijn zal er met de patiënt geoefend worden in het aanbrengen van de camouflage zodat de patiënt thuis de producten zelf kan toepassen.

Elastische kousen, huid- en Oedeemtherapeut Doetinchem

Aanmeten van therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen kunnen een oplossing zijn bij mensen met de volgende aandoeningen:

 • Oedeem
 • Trombose
 • Varices (spataderen)
 • Ulcus cruris (‘open been’)
 • Vermoeide benen

De therapeutisch elastische kousen oefenen druk uit op arm of been. Door deze druk worden klachten verminderd of kan het resultaat van een behandeling (bijvoorbeeld door flinke oedeemafname) langer vastgehouden worden. 

Tevens kunnen therapeutisch elastische kousen ook preventief gedragen worden, dus om klachten en/of het ontstaan van een aandoening te voorkomen. Bijvoorbeeld bij staand of zittend werk of bij zwangerschap.

Coagulatie Doetnichem, huid- en oedeemtherapeut Doetinchem

Coagulatie

Er zijn een aantal storende huidaandoeningen waarbij coagulatie toegepast kan worden.

Couperose
Is een aandoening waarbij rode verwijde bloedvaatjes zichtbaar zijn.
Deze aandoening is goed te behandelen met behulp van elektrocoagulatie.
Door middel van elektrocoagulatie wordt het bloedvaatje dichtgebrand waardoor het bloed uit het vaatje verdwijnt. Ook de omringende vaatjes worden niet meer van bloed voorzien.

Steelwratjes
Steelwratjes zijn goedaardige, platte wratjes die via een klein steeltje aan de huid vastzitten. Ze bevinden zich voornamelijk in de hals, het decolleté en de oksels. 
Steelwratjes kunnen door middel van elektrocoagulatie verwijderd worden.
Met behulp van elektrocoagulatie wordt het steeltje van het wratje doorgebrand. Hierdoor valt het wratje eraf en blijft er een klein korstje over. Dit korstje valt er na een aantal dagen vanzelf af.
Ook andere storende “huidaanhangseltjes” kunnen soms met elektrocoagulatie verwijderd worden.

Lasertherapie Doetinchem, huidtherapie Doetinchem

Lasertherapie

Ontharen met diodelaser.

Huid en Oedeemtherapie Doetinchem beschikt over de Medart Diodelaser. De Diodelaser is dé laser op het gebied van ontharing!

Ongewenste haargroei in het dagelijks leven is voor veel mensen een groot probleem. Door scheren, epileren, plukken of behandeling met hormoonpreparaten wordt getracht haargroei tegen te gaan. Met de moderne lasertechnologie is het nu mogelijk om haargroei te reduceren, zonder de vaak pijnlijke neveneffecten die de traditionele haarverwijderingsmethoden met zich meebrengen.

Wat kunt u met behulp van laserlicht bereiken? 
Op de behandelde plekken wordt ongewenste haargroei tot 90% verminderd. De eventuele resterende haren kunnen dunner en lichter van kleur zijn.

Welke lichaamsdelen kunnen we behandelen? 
Vrijwel alle lichaamsdelen zoals het gezicht, de benen, armen en rug kunnen met laserlicht worden behandeld.

Hoeveel behandelingen heeft u nodig? 
De groeicyclus van het haar bestaat uit verschillende fases: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Voor een optimaal resultaat moet uw haar in de groeifase met laserlicht worden behandeld. De normale tijdsduur van een laserbehandeling is zes tot acht behandelingssessies met tussenpauzes van vier tot acht weken.

Verwijderen van couperose met Diode laser

Vrouwen zijn over het algemeen veel bezig met het camoufleren van deze aandoening in het gelaat maar ook op de benen. Vandaag de dag is dit niet meer nodig. Met een laserbehandeling kunnen de verwijde vaatjes binnen enkele minuten in het gelaat en veelal ook van de benen verwijderd worden.

Het laserlicht wordt via een gekoelde scanner op de huid losgelaten. Bloed bevat hemoglobine dat het laserlicht absorbeert en omzet in warmte. Deze warmte lost de eiwitten in het bloed en de vaatwand op. Het gevolg hiervan is dat het bloed gaat stollen en de vaatjes hierdoor verdwijnen. Het meeste effect boeken wij bij een lichte huid. Hoe lichter de huidskleur hoe effectiever het resultaat.

De tijdsduur van deze couperose behandeling in het gelaat is ongeveer 10 tot 20 minuten, een behandeling op de benen duurt ongeveer 20 tot 50 minuten.

Het aantal behandelingen dat men nodig heeft is afhankelijk van de hoeveelheid zichtbare vaatjes, maar een gemiddelde ligt op 1 tot 4 behandelingen. Na de behandeling kan roodheid ontstaan en een aantal dagen later (tot zelfs twee weken na de behandeling) kunnen korstjes ontstaan op de behandelde vaatjes. Uiteindelijk verdwijnen deze en blijft er een mooi resultaat over.

Nazorg (Borst)kanker

Ten gevolge van oncologische behandelingen krijgen veel mensen te maken met klachten als lymfoedeem, pijnlijke harde plekken in de huid (fibrose), pijnlijke littekens en bewegingsbeperkingen. 

Binnen de praktijk zijn er diverse behandelmogelijkheden om deze problemen aan te pakken, zodat deze klachten afnemen en u zich weer prettiger voelt in uw eigen lichaam; 

 • Ambulante Compressietherapie (zwachtelen).
 • Manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen.
 • Littekentherapie.
 • Huidverzorging
 • Bewegings- en ademhalingsoefeningen.
 • Lymftaping.
 • Aanmeten van therapeutisch elastische arm- of beenkousen.
 • Aanmeten van thoraxbandages.

 

 

Maak vandaag nog direct een vrijblijvende afspraak!

Mail mij