Wij bieden passende oplossingen voor iedere huidtherapeutische hulpvraag

Contact

Voor de volgende behandelingen kunt u bij Huid- en Oedeemtherapie Doetinchem terecht:

 • Acnetherapie 
 • Chemische peelings (glycolzuur, salicylzuur, TCA en melkzuur)
 • Oedeemtherapie 
 • Littekenbehandeling 
 • Elektrisch ontharen 
 • Camouflagetherapie
 • Aanmeten van therapeutisch elastische kousen (steunkousen)
 • Coagulatie
 • Lasertherapie 
 • Nazorg (borst)kanker

Acnetherapie

Acne is een huidaandoening die verschillende oorzaken heeft.

Oorzaken:

 • Toegenomen talgproductie (dit is de meest voorkomende oorzaak en wordt vaak gezien tijdens de puberteit).
 • Hyperkeratose (stoornis in het verhoorningsproces).
 • Bacteriën die van nature rondom de talgklier aanwezig zijn (deze bacterie heet de propionibacterium acnes. Bijvoorbeeld veroorzaakt door pulken, krabben et cetera).
 • Hormonale veranderingen.


De behandeling die bij acne wordt gegeven bestaat uit:

 • Oppervlakkige reiniging van de huid.
 • Diepe reiniging van de huid (door middel van bijvoorbeeld een salicylzuur, Jessner of TCA peeling.
 • Verwijderen van mee-eters en het aanprikken en uitdrukken van puistjes.
 • Advies over hoe de huid het beste kan worden verzorgd.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is de verzamelnaam voor manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie (zwachtelen) en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. Deze behandelingen worden toegepast bij lymfoedeem en lipoedeem en kunnen ook los van elkaar als therapie worden toegepast.


Lymfoedeem 

Lymfoedeem is een opeenhoping van vocht. Lymfoedeem kan ontstaan na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd door bijoorbeeld een operatie en/of bestraling van borst of prostaat, ook kan de patiënt pijnscheuten ervaren.


Veneus oedeem 

Veneus oedeem is een afvoerstoornis die wordt veroorzaakt door een afwijking in het aderlijke stelsel. Doordat het bloed onvoldoende wordt afgevoerd, ontstaat er een vochtophoping. De kuitspieren zijn verantwoordelijk voor het omhoog pompen van het bloed in de benen.
In het geval van veneus oedeem sluiten de kleppen in de aderen niet goed en kan het bloed terug naar beneden stromen. De druk in de aderen en haarvaten neemt toe en zo worden de aderen verwijd. 


Lipoedeem

Lipoedeem is een vochtophoping, maar dan in combinatie met vet. Dit is een pijnlijke, chronische ziekte waarbij de aanmaak van vetweefsel is verstoord en het lymfesysteem het lymfevocht onvoldoende afvoert. Dit veroorzaakt een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Deze aandoening ontwikkelt zich meestal symmetrisch op de heupen, bovenbenen en knieën.


 • Manuele lymfedrainage. Met manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), oedeemgrepen of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het lymfevocht wordt afgevoerd. Hierdoor kan pijn afnemen en wondgenezing worden bevorderd.
 • Ambulante compressietherapie. Met behulp van zwachtelmateriaal wordt het lymfevocht in het aangedane lichaamsdeel tot een minimum teruggebracht. Dit wordt meestal in combinatie met manuele lymfedrainage toegepast.
 • Therapeutisch elastische kousen. Als ledematen na het zwachtelen oedeemvrij zijn, zal er een therapeutisch elastische arm- of beenkous worden aangemeten. Dit is van belang om de armen of benen oedeemvrij te houden.

Littekenbehandeling

Door verschillende oorzaken kan een huid verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Daarnaast kan een litteken pijn en jeuk veroorzaken. De huidtherapeut kan door het masseren van het litteken de doorbloeding van het litteken verbeteren en de huid weer soepel maken.


Bij deze behandeling wordt het litteken met verschillende massagegrepen aangepakt. Dit zorgt voor de vermindering van de klachten. Soms kunnen littekens ook op een andere manier worden behandeld. 


Deze behandelingen kunnen als aanvulling op de littekenmassage worden toegepast:

 • Kinesiotape
 • Siliconenpleisters of -gel
 • Drukpakkingen
 • Chemische peeling
 • Camouflagetherapie

Elektrisch ontharen

Elektrisch ontharen is een ontharingsmethode om storende haren definitief te verwijderen. Elektrisch ontharen is geschikt voor relatief kleine oppervlakken, zoals gezicht en hals, alle haarkleuren en haren die niet met IPL of laserlicht kunnen worden verwijderd. 


Wat houdt de behandeling in?

De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje waardoor de haar wordt beschadigd en vernietigd. De storende haren worden één voor één behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw moeten worden behandeld. Uiteindelijk zullen alle haren verdwenen zijn. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de grootte van het behaarde oppervlak. Voor grotere oppervlakken zoals oksels en de bikinilijn wordt geadviseerd te behandelen met lasertherapie. Zie meer onder het kopje lasertherapie.

Camouflagetherapie

Camouflage kan worden toegepast bij huidproblemen zoals littekens, spataderen, wijnvlekken, getransplanteerde huid en donkere of lichte vlekjes.


Met behulp van speciale camouflagemiddelen kunnen deze aandoeningen minder opvallend worden gemaakt. De camouflagemiddelen zijn waterbestendig en geven dan ook de hele dag een volledige dekking.


Samen met de huidtherapeut wordt de juiste kleur bepaald, waarna deze zal worden besteld. Als de producten binnen zijn zal er met de patiënt worden geoefend met het aanbrengen van de camouflage, zodat de patiënt thuis de producten zelf kan toepassen.

Aanmeten van therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen kunnen een oplossing zijn bij mensen met de volgende aandoeningen:

 • Oedeem
 • Trombose
 • Varices (spataderen)
 • Ulcus cruris (‘open been’)
 • Vermoeide benen

De therapeutisch elastische kousen oefenen druk uit op het arm of been. Door deze druk worden klachten verminderd of kan het resultaat van een behandeling (bijvoorbeeld door flinke oedeemafname) langer worden vastgehouden.


Tevens kunnen therapeutisch elastische kousen ook preventief worden gedragen, om klachten en het ontstaan van een aandoening te voorkomen. Bijvoorbeeld bij staand of zittend werk of bij zwangerschap.

Coagulatie

Er zijn een aantal storende huidaandoeningen waarbij coagulatie kan worden toegepast.

Couperose
Een aandoening waarbij rode verwijde bloedvaatjes zichtbaar zijn. Deze aandoening is goed te behandelen met behulp van elektrocoagulatie. Door middel van elektrocoagulatie wordt het bloedvaatje dichtgebrand, waardoor het bloed uit het vaatje verdwijnt. Ook de omringende vaatjes worden niet meer van bloed voorzien.

Steelwratjes
Steelwratjes zijn goedaardige, platte wratjes die via een klein steeltje aan de huid vastzitten. Ze bevinden zich voornamelijk in de hals, het decolleté en de oksels. Steelwratjes kunnen door middel van elektrocoagulatie worden verwijderd. Met behulp van elektrocoagulatie wordt het steeltje van het wratje doorgebrand. Hierdoor valt het wratje eraf en blijft er een klein korstje over. Dit korstje valt er na een aantal dagen vanzelf af. Ook andere storende 'huidaanhangseltjes' kunnen soms met elektrocoagulatie worden verwijderd.

Lasertherapie

Ontharen met diodelaser

Huid- en Oedeemtherapie Doetinchem beschikt over de Medart Diodelaser. De Diodelaser is dé laser op het gebied van ontharing!


Ongewenste haargroei is voor veel mensen een groot probleem. Door scheren, epileren, plukken of behandeling met hormoonpreparaten wordt getracht de haargroei tegen te gaan. Met de moderne lasertechnologie is het nu mogelijk om de haargroei te reduceren, zonder de vaak pijnlijke neveneffecten die de traditionele ontharingsmethoden met zich meebrengen.


Wat kunt u met behulp van laserlicht bereiken?
Op de behandelde plekken wordt ongewenste haargroei tot 90% verminderd. De eventuele resterende haren kunnen dunner en lichter van kleur zijn.


Welke lichaamsdelen kunnen we behandelen?
Vrijwel alle lichaamsdelen zoals het gezicht, de benen, armen en rug kunnen met laserlicht worden behandeld.


Hoeveel behandelingen heeft u nodig? 

De groeicyclus van het haar bestaat uit verschillende fases: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Voor een optimaal resultaat moet uw haar in de groeifase met laserlicht worden behandeld. De normale tijdsduur van een laserbehandeling is zes tot acht behandelingssessies met tussenpauzes van vier tot acht weken.


Verwijderen van couperose met Diodelaser
Vrouwen zijn over het algemeen veel bezig met het camoufleren van deze aandoening in het gelaat en op de benen. Vandaag de dag is dit niet meer nodig. Met een laserbehandeling kunnen de verwijde vaatjes binnen enkele minuten van het gelaat en veelal ook van de benen worden verwijderd.


Het laserlicht wordt via een gekoelde scanner op de huid losgelaten. Bloed bevat hemoglobine dat het laserlicht absorbeert en omzet in warmte. Deze warmte lost de eiwitten in het bloed en de vaatwand op. Het gevolg hiervan is dat het bloed gaat stollen en de vaatjes hierdoor verdwijnen. Het meeste effect boeken we bij een lichte huid. Hoe lichter de huidskleur, hoe effectiever het resultaat.
De tijdsduur van deze couperose behandeling in het gelaat is ongeveer 10 tot 20 minuten, een behandeling op de benen duurt ongeveer 20 tot 50 minuten.


Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de hoeveelheid zichtbare vaatjes, maar het gaat meestal om één tot vier behandelingen. Na de behandeling kan roodheid ontstaan en een aantal dagen later (tot zelfs twee weken na de behandeling) kunnen korstjes op de behandelde vaatjes ontstaan. Uiteindelijk verdwijnen die en blijft er een mooi resultaat over.

Nazorg (Borst)kanker

Als gevolg van oncologische behandelingen krijgen veel mensen te maken met klachten als lymfoedeem, pijnlijke, harde plekken in de huid (fibrose), pijnlijke littekens en bewegingsbeperkingen. 


Binnen de praktijk zijn er diverse behandelmogelijkheden om deze problemen aan te pakken, zodat de klachten afnemen en u zich weer prettiger voelt in uw eigen lichaam. Hieronder een overzicht van de mogelijke behandelingen:

 • Ambulante Compressietherapie (zwachtelen)
 • Manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen
 • Littekentherapie
 • Huidverzorging
 • Bewegings- en ademhalingsoefeningen
 • Lymftaping
 • Aanmeten van therapeutisch elastische arm- of beenkousen
 • Aanmeten van thoraxbandages