Oedeemtherapie
Oedeem is een ophoping van vocht- en/vet. Er zijn verschillende vormen oedeem:
Lymfoedeem, hierbij is er een verstoring in de vochtafvoer door het lymfstelsel
Veneus oedeem, hierbij is een verstoring in de vochtafvoer door het veneuze bloedvatenstelsel
Lipoedeem, hierbij is er een verstoring in de aanmaak van onderhuids vetweefsel
Lymfoedeem ontstaat vaak na een behandeling in verband met kanker. Bijvoorbeeld bij vrouwen met borstkanker waarbij de lymfklieren in de oksel zijn verwijderd, er bestralingen hebben plaatsgevonden en de borst en/of arm dik worden. Lymfoedeem kan zich ook ontwikkelen bij een langer bestaand veneus- of lipoedeem.
Veneus oedeem ontstaat vaak door een probleem in het veneuze bloedvatenstelsel, zoals spataderen. Het lymfstelsel kan het vergrootte aanbod aan vocht niet aan, waardoor er vocht in het weefsel in de onderbenen achterblijft en er oedeem ontstaat.
Lipoedeem ontstaat vaak door een verstoring in de aanmaak van onderhuids vetweefsel. Er is een vermeerdering en/of vergroting van vetcellen, vaak in de benen en armen. Het verschil met lymfoedeem is dat de handen en voeten oedeemvrij zijn.
Intakegesprek
Er zijn verschillende vormen van oedeem en iedere vorm behoeft een andere aanpak.
Tijdens het intakegesprek neemt de huidtherapeut een anamnese af en onderzoekt zij het aangedane lichaamsdeel. Tevens doet zij verschillende metingen om zo het verschil met het gezonde lichaamsdeel te vergelijken.
Hoe ziet een oedeembehandeling er uit?
De behandeling van oedeem is afhankelijk van het soort oedeem, de mate van ernst en het hoofddoel van de patient.
Het doel van de behandeling is het verminderen en stabiel houden van het oedeem.
· Manuele lymfedrainage: MLD is een zachte pompende massage met de handen op en rondom het oedeemgebied om het fijne netwerk van lymfevaten direct onder de huid te stimuleren en zo de afvoer van lymfvocht te verhogen. ML heeft ook een pijndempend en ontspannende werking op het lichaam.
Oedeem- en fibrosgrepen kunnen lokaal worden toegepast om lymfevocht door het weefsel te verplaatsen en verhardingen soepeler te maken.
· Behandeling door middel van de lymphatouch®; De lymphatouch® is een apparaat wat is gebaseerd op negatieve druk. Het bevordert de lymfatische circulatie van het behandelde gebied en is tevens zeer geschikt voor het behandelen van fibrose.
· Lymftaping; De tape heeft dezelfde elastisiciteit als de huid. De tape lift de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het lymfevocht om zich te verplaatsen. Lymftape wordt als ondersteuning van een oedeembehandeling aangebracht.
· Ambulante compressietherapie; ACT wordt ingezet om forse oedemen in korte tijd te verminderen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels. In combinatie met bewegingsoefeningen wordt de vochtafvoer verder bevorderd. Het zwachtelproces is vrij intensief, uw wordt 2-3x per week behandeld
gedurende enkele weken. Na ACT wordt over het algemeen een therapeutisch elastische kous aangemeten om het behaalde resultaat te behouden.
· Aanmeten van compressiekleding; Wanneer er sprake is van oedeem in een lichaamsdeel wat niet gezwachteld kan worden (bijvoorbeeld borstregio) kan er een compressievest aangemeten worden. Er zijn diverse mogelijkheden, de huidtherapeut bespreekt met u de beste mogelijkheden.
Vergoeding
De behandeling van oedeem kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit uw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het soort oedeem en uw aanvullend verzekeringspakket. In de meeste gevallen is er wel een verwijzing van de huisarts/specialist nodig.
Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.
Kosten oedeembehandeling:
Per behandeling | dit tarief wordt door uw zorgverzekeraar bepaald en verschilt per zorgverzekering |
Wil je een afspraak maken?
Heb je vragen over deze behandeling of wil je een afspraak maken met de huidtherapeut, neem dan contact met ons op.